2012. 02. 10.

pénteki PEYOTE parádé - Fibonacci-spirál, avagy mi köze egy gyöngyös blognak a matematikához?

Tulajdonképpen semmi. Ez egy kivételes alkalom, hogy szóba kerül, ezután sem áll szándékomban matematikai fejtegetésekbe bocsátkozni, annál is inkább, mert egyáltalán nem értek hozzá...

Történt egyszer, nem túl régen, hogy a hatos villamoson két fiatalember beszélgetett mellettem a matematika szépségeiről. (Matematika és szépség? Huhh! Na, jah, biztos az ELTE TTK vagy a Műszaki Egyetem ifjú titánjai, hiszen épp arra tartunk a Petőfi hídon a Duna felett...)
Nem, nem szoktam kihallgatni mások társalgását, most is már-már elszunyókáltam a téli reggel derengésében, kihasználva, hogy véletlenül akadt egy ülőhely, ahova lehuppanhattam.
Éppen a megállóhoz értünk, és nyílt az ajtó, amikor megütötte a fülemet egy név: Fibonacci. Hmm. Valami rémlik, hogy hallottam már róla (Talán ezer éve, a középiskolában, vagy esetleg mostanában, a tévében?), de hiába gondolkodtam, nem jutott eszembe, hogy mivel kapcsolatban. A fiúk leszálltak, így nem tudtam meg, de még este is csak az motoszkált a fejemben, hogy ki a csuda az a Fibonacci?

Hogy szabaduljak végre az újra meg újra visszatérő kérdéstől, az internetes szabad enciklopédiához fordultam: jé, tényleg, ő is matematikus volt. Ő volt az, akinek a nevéhez és munkásságához fűződik az a számsor, ami úgy kezdődik, hogy 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 55, 89, 144, 233... Ahol a sorozat harmadik elemétől a következő elem mindig az őt megelőző két elem összege. A Fibonacci-sorozat. (Akkor mégsem egy szappanopera hőse...)
Aztán, ahogy lenni szokott, tovább kalandoztam a világhálón azon a nyomon, ahol elindultam. Találtam egy csomó érdekes történetet képzeletbeli, örök életű nyúlpopulációkról,
a szanszkrit költészetet elemző indiai matematikusokról, fejtegetéseket az aranymetszésről, meg szebbnél szebb, csigavonalszerű képeket, amelyek mind kötődnek a Fibonacci-sorozathoz. Többek között ezt.
Hosszan nézegettem, elméláztam a színein, a formákon, a fények és árnyékok játékán (Lehet, hogy mégiscsak, tényleg, SZÉP a matematika? Aki nem hiszi, járjon utána!).

Ha már szépség, akkor nálam már jó ideje, szinte feltételes reflexként, a következő gondolat a gyöngy. Akkor lássuk, hogy lehetne átültetni látottakat a gyöngyök világába? A gondolatot tett követte, itt az eredmény egy szélesebb és egy keskenyebb változatban:

13 megjegyzés:

  1. A pagoda karfiolban is felfedezhető a Fibonacci sorozat:)))
    Ez a karkötő minta különösen szép. És extra köszönet a keskeny verzióért!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű! Én, bevallom, SZERETTEM a matekot:-)Tényleg szép tudomány. Na, nem feltétlenül a 2x2-re kell gondolni, hanem a matematikai logikára, rejtvényekre, összefüggésekre. A gyöngyfűzés is matematika, ha jól meggondoljuk! Köszönöm a szépséges mintát és az írást!

    VálaszTörlés
  3. Mindig is mondtam a tanítványaimnak, hogy minden tudomány nagyon érdekes, de a legszebb a matematika! Többen vagyunk gyöngyösök, akik így vagy úgy - hobby vagy hivatás szintjén, - de vonzódunk a matekhoz.
    A mintáért pedig külön köszönet!!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszik a minta.
    Igen, a pagoda karfiolban, a fenyőtobozban, az ananászban, a napraforgó magjainak elhelyezkedésében, és még számos növényben és állatban felfedezhető. A természet a legnagyobb csoda... (Vagy a Teremtő a legnagyobb matematikus?)
    A matekot pedig én is szeretem, de ettől még érteni nem fogok hozzá. Ahogy a mellékelt ábra mutatja, jobbára már az is inkább a feledés homályába merül, amit régebben tudtam belőle. De legalább ismét örömet okoz az "újrafelfedezése"...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép ez a minta!!Köszönöm!!!/ és a matek volt a kedvenc tantárgyam:-))/

    VálaszTörlés
  6. Vali gyönyörűszép lett az eredmény!

    VálaszTörlés
  7. A matekot sosem szerettem, a minta viszont csodaszép!!!!
    :-)))

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű a minta, én tudom, hogy a matekkal sok minden megoldható!
    Nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű szép minta! Én is nagyon szerettem a matekot!:-))A gyöngyfűzésben is sokszor felfedezem a logikát vagy a geometriát!
    Köszönöm a mintát !

    VálaszTörlés
  10. A bogyóminták megfejtésében többször nyúltam én is a matemetikához-geometriához, és mint egy matematikus lány (tanár is)anyukája is biztos vagyok benne, hogy csodás, de nem könnyű tudomány. Ha pedig ez ilyen csodás mintát eredményez, akkor biztos, hogy szép is!! Köszönöm nagyon!

    VálaszTörlés
  11. Én is szeretem a matekot. Középsuliban nem voltam (túl) jó benne, de elég volt. Az összefüggéseit látom, viszont itt a képeidet sajnos nem. Csak nekem vacakol a blogger??
    Kérlek nézz be hozzám, vár egy kis meglepetés. :)

    VálaszTörlés
  12. ÓÓÓÓ, ez a minta valami álomszép!!!
    Köszönöm!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...